Blogi

Case Lämmönjakokeskuksen vaihto

4.11.2022

Lämmönjakokeskuksen vaihtoväli on noin 25 vuotta, kohteesta riippuen. Vanhan keskuksen korvaaminen uudella tekniikalla vaatii huolellista ja tarkkaa suunnittelua, jotta toteuttaminen sujuisi jouhevasti sekä haitta-aika olisi mahdollisimman lyhyt tilaajalle. Respect Talotec suoritti Helsingin Ratamestarinkatu 7:ään kahden lämmönjakokeskuksen vaihdon, josta työnjohtaja Marko Mäkelä sekä asentaja Benjamin Savolainen kertovat omin sanoin.

Ratamestarinkatu 7

Kaikki alkaa huolellisesta suunnittelusta

Respect Talotecin työnjohtaja Marko Mäkelä avaa urakan kulkua työnjohdon ”silmin”. ”Lämmönjakokeskuksen vaihtoväli on n. 25 vuotta kohteista riippuen. Vanhoissa lämmönjakokeskuksissa alkaa tulla ongelmia yleensä automatiikan, pumppujen tai siirrinpakkojen kanssa jolloin kannattaa harkita koko paketin vaihtoa. Näitä voidaan myös ”tekohengittää” jonkun aikaa, mutta ikuisia nämäkään eivät ole. Urakan käynnistää yleensä tilaaja, joka ottaa LVI-suunnittelijan avuksi. LVI-suunnittelija hyväksyttää uuden lämmönjakokeskuksen lämmöntuottajalla eli paikallisella energialaitoksella. Tämän jälkeen LVI-suunnittelija kilpailuttaa lämmönjakokeskusten vaihdon urakoitsijoilla.”

Kuvassa Marko Mäkelä (vas) tutustuu kohteeseen tuotannosta vastaavan Jani Loikkasen kanssa

”Lämmönjakokeskuksen vaihtoja saa tehdä vain urakoitsijat, joilla on oikeudet näitä tehdä ja tarkastaa. SuLVI ry (Suomen LVI-liitto) ylläpitää rekisteriä näistä yrityksistä ja Respect Talotec Oy kuuluu myös tähän joukkoon.Meiltä löytyy myös Helen;in myöntämät omatarkastusluvat lämmönjakokeskusten vaihtoihin ja näin ollen kaikki tarkastukset saadaan hoidettua jouhevasti itse. Respect Talotec:issä työnjohtajat tai laskijat kilpailuttaa lämmönjakokeskukset valmistajilla ja tarjoaa keskusten vaihtotyöt asiakkaille vaihdettuna valmiina, vanha keskus pois vietynä sekä uusi käyttöön otettuna. Työnjohtaja organisoi uudet laitteet paikalle ennen vaihtopäivää ja ilmoittaa yleensä yhden työpäivän mittaisesta käyttöveden käyttökatkoksesta. Lämmityspuolella katkos voi olla 2 työpäivää riippuen kohteesta.

Lämmönjakokeskuksia vaihdetaan nykyään ympärivuoden, jonka vuoksi vesi- ja lämmityskatkokset suunnitellaan työn suunnitteluvaiheessa mahdollisimman lyhyiksi.

Samalla käynnillä voidaan myös parantaa lämmönjakohuoneen valaistusta, maalata tarvittaessa lattiat ja seinätkin tilaajan toiveiden mukaisesti. Tämän lisäksi huolehditaan tarvittavista tarkastuksista ja käytönopastuksista asiakkaalle.” Mäkelä lopettaa.

Lämmönjakokeskus käyttövalmiina

Hyvästä suunnittelusta toteutukseen

Ratamestarinkatu 7:n asentaja Benjamin Savolainen kertoo seuraavaksi millainen urakka on kyseessä asentajan silmin.

”Kyllä kaikki lähtee hyvästä toteutuksen suunnittelusta esimerkiksi miten saamme uuden keskuksen tuotua sille varattuun tilaan. Tässäkin kohteessa keskuksen tuonti ei ollut aivan helppoa vaan jouduimme purkamaan keskusta, jotta saimme sen mahtumaan ahtaista oviaukoista. Lisäksi uusien putkien saaminen mahdollisimman lähellä vanhoja putkia helpottaa huomattavasti keskuksen liittämistä. Tavoite on, että kytkentävaiheen vesikatko on mahdollisimman lyhyt. Valmisteluvaihe vie yleensä noin viikon.”

Kaikki alkaa olla valmista. Kuvassa Savolainen tyytyväisenä kohteessa.

” Usein kohteissa suoritetaan myös muita huoltotoimenpiteitä. Täälläkin vaihdoimme 700 patterinventtiiliä, sekä patteriverkoston linjasäätö- ja sulku venttiilit” päättää Savolainen.