Blogi

Putkityöt vaativat luovaa otetta ja hyviä hermoja

23.4.2021

Kun sanotaan, että jokainen työpäivä on erilainen, kuulostaa se asialta, joka usein vain sanotaan sen kummemmin ajattelematta. Omassa työssäni Respect Talotecin huoltotiimissä se kuitenkin pitää todella hyvin paikkansa. Seuraavaksi päiväksi on turha lyödä lukkoon mitään tarkempia suunnitelmia, sillä muuttumattomana työssäni pysyy vain työnkuva, työvälineet ja se, että huoltoauto lähtee joka aamu johonkin suuntaan.

Pitkä kokemus tuo varmuutta

Työurani putkiasentajana alkoi vuonna 1978, joten tässä voi sanoa sisäänajovaiheen olevan vähintään loppumetreillä ja asiakas voi jo oikeasti luottaa siihen, että oppirahoja ei enää maksella. En aina ole tehnyt vain huoltotöitä tai remonttia, vaan olen työskennellyt myös uudiskohteissa putkiasentajana. Nyt kuitenkin viimeiset parikymmentä vuotta remonttien parissa.

Kukaan ei koskaan suunnittele sitä, että jokin hajoaa, joten toimeksiannot ovat kiireellisiä ja käännökset usein äkkinäisiä. Minun työni on hyvin pitkälti sitten niiden vikojen ja vuotojen korjaamista, sekä hanojen, varaajien ja muiden laitteistojen vaihtamista.

Luovuudella suunnitelmiksi, ammattitaidolla valmiiksi

Ratkaisut löytyvät näissä hommissa harvoin oppikirjasta. Suunnitelmat muodostuvat omassa päässä osaamisen ja kokemuksen myötä ja sitten on vain tartuttava toimeen. Mielestäni luovuus ja mielikuvitus ovatkin huoltotiimissä työskentelevälle putkiasentajalle melkeinpä ne tärkeimmät ominaisuudet. Hyvät hermot täytyy ehdottomasti myös olla. Vaikeuksien edessä ei auta hermostua, vaan pitää aktiivisesti keskittyä ratkaisun löytämiseen.

Hyvä ja toimiva työyhteisö näkyy myös asiakkaalle

Suurimmassa osassa kohteita kohtaan asiakkaan, joten kykyä tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen ja palvella asiakkaita tarvitaan joka päivä. Monet asiakkaista haluavat olla paikalla, kun hommat pistetään käyntiin. Osa taas tekee töitä etänä tai on muuten vaan järjestänyt asiansa siten, että ovat remonttipäivän kotona.

Työt ovat yleensä niin samankaltaisia, että mitään erityisiä työtehtäviä ei ole vuosien varrelta jäänyt mieleen. Jotkut jäävät muistiin lähinnä paikkojen erikoisuuden puolesta, kun on käyty esimerkiksi saaressa tai muuten vain hienossa paikassa. Tai sitten jos kohde on niin hankalassa paikassa, että sinne on tarvinnut mennä jollain erikoisemmalla kulkupelillä, kuten veneellä, mönkijällä tai potkukelkalla.